Friday, 25 August 2017

Walaupun SURIRUMAH masih mampu meraih income 4angka. Ini caranya


Duk rumah goyang kaki pun masih ada pendapatan sampingan. 

Ada yang kata,SURIRUMAH ni duduk rumah goyang kaki je berbanding bekerjaya betul ke? Tapi ada je SURIRUMAH yang dikatakan goyang kaki ni mempunyai pendapatan melebihi orang yang bekerjaya. Wah,untunglah macam ni baik tak perlu kerja.

Orang kata "NAK SERIBU DAYA, TAK NAK SERIBU DALIH".. Betul ke?? Siapa kata ibu bekerjaya tak boleh buat part time?? Siapa pulak kata ibu yang surirumah sepenuh masa pulak tak boleh cari pendapatan sampingan?? Rezeki tak datang bergolek kan? Kita kena usaha.

Dulu ketika masa saya bekerja, saya juga menjalankan bisness untuk mencari pendapatan sampingan. Bagaimana caranya?? Zaman sekarang ni zaman it kan? Tak perlu pun nak mengahadap laptop atau komputer 24jam.. Segala post tentang iklan mahupun kehidupan seharian boleh schedule siap2 waktu malam sebelum tido..

Time lunch ataupun sebelum tido saya akan reply semua wasap ataupun pm pada hari tersebut. Kalau kerja hakiki yang saya lakukan tersebut dah siap, baru saya akan post segala iklan.. Kebiasaanya pun dah dekat waktu balik..😉😉

Kalau hari yang paling busy, bisness saya masih berjalan sebab apa? Sebab saya dah schedule siap2.. Tapi sekarang saya surirumah sepenuh masa, macam mana pulak saya bahagikan masa? Masa bagi ibu yang bekerja dan ibu sebagai surirumah adalah sangat berbeza.

Apa yang saya buat ialah, untuk schedule bisness saya dah buat pada waktu malam.. Kemudian saya akan sediakan bahan untuk dimasak pada keesokan hari.. Basuh baju, kemas rumah dan sebagainya..So bila esok pagi, saya bangun saya akan masak untuk sarapan,tengahari dan malam sekaligus.. Tak perlu banyak kerja kan??

Siang saya akan fokus pada anak2 dan reply segala wasap atau pm mana yang sempat dan sambung pada waktu malam selepas isyak..Biasa anak anak dah tido.. 😁😁.. Itu cara saya.. Cara korang macam mana?? Share lah..mana tahu boleh copy paste..


Baca Selanjutnya

Thursday, 10 August 2017

Cawangan Shaklee yang berdekatan dengan kawasan anda


Tercari-cari dimana cawangan Shaklee

Baru je beberapa hari yang lepas kak H ada dapat panggilan dari seorang customer untuk mendapatkan Vivix sebagai ikhtiar untuk penyakit Kanser perut beliau. Setelah berbual lebih lanjut tentang Vivix, Tuan Z akhirnya bersetuju untuk mendapatkan Vivix tetapi jika boleh beliau mahu COD (Cash On Delivery). 

Oleh sebab saya sangat jauh dengan penempatan Tuan Z, saya cadangkan kepada beliau supaya membeli Vivix di cawangan Shaklee yang berdekatan. Alhamdulillah, akhirnya beliau bersetuju dengan menggunakan id saya 926826 (Nur Hijratul Hajar bt Bahaman).

Untuk proses pembelian, pelanggan perlu mengisi borang pembelian terlebih dahulu di cawangan tersebut dan mengambil nombor untuk dipanggil. Di kaunter pembelian, pembayaran boleh dilakukan dengan menggunakan cash, debit kad mahupun kad kredit. Selesai proses order, tunggu nombor giliran untuk pengambilan barang. Tetapi jika pergi ke HQ Shaklee sendiri, anda tidak perlu mengambil nombor giliran untuk proses order malah tidak perlu isi borang pun. Hanya ambil barang yang hendak dibeli kemudian bayar. Menarik bukan??

Ok, kak H akan berikan sedikit maklumat tentang alamat HQ dan Cawangan Shaklee yang berdekatan.

HQ Shaklee


Level 2, Sunway Geo Tower
Jalan Lagoon Selatan
Bandar Sunway
47500 Subang Jaya 
Selangor

Tel 03-56223188

Shaklee Kuala Lumpur





No 32 Jalan Seri Rejang 3
Pusat Industri Seri Rampai
Taman Seri Rampai
53300 Kuala Lumpur

Tel: 03-41421067

Shaklee Pulau Pinang




No 81,83&85 Jalan Todak 6
Pusat Komersial Sunway Perdana
13700 Seberang Jaya
Pulau Pinang

Tel:04-383 8261

Shaklee Kelantan



319 Section 25 Bandar Kota Bharu
Jalan Sultan Yahya Petra
15200 Kota Bharu
Kelantan

Tel : 09-747 8688

Shaklee Johor Bahru


47,49 &51 Jalan Molek 3/20
Taman Molek
81100 Johor Bahru
Johor

Tel : 07-350 7245

Shaklee Perak



32 Medan Istana 1
Bandar Ipoh Raya
30000 Ipoh
Perak

Tel :05-241 8260


Shaklee Sabah



Lot 4.1 Neutron Point
Lorong Point Neutron
Jalan Lintas Khidmat
88300 Kota Kinabalu

Tel : 088-393 848

Ha, selesai sudah details Kak H bagi tentang HQ dan Cawangan Shaklee seluruh Malaysia..Mana yang berdekatan bolehlah walk in sendiri dan beli. Tapi ingat, guna id kak H ye untuk mendapatakan diskaun special gitchuu.. Kalau nak pos pun boleh. Wasap je Kak H (0132109044) - Pn. Hajar. Terima kasih.


Baca Selanjutnya

Wednesday, 26 April 2017

Nak jadi Ahli Shaklee?? Ini caranya..


Cara mudah untuk jadi Shaklee

Dari hari ke hari, Shaklee semakin dikenali dan diminati. Mana tak nya, kalau Shaklee ni tak laku, masakan semua stok vitamin Shaklee yang ada diseluruh Malaysia semakin berkurangan.




Ingat lagi dulu fenomena Sustained Released Vitamin C kehabisan stok. Mak aihh setahun gak lah kami semua ni menunggu. Mana yang nak urgent sangat untuk masalah imunisasi kena ambil Vitamin Chewable Plus kanak-kanak up dose.

Yelah, dewasa punya 500mg, kanak-kanak punya 100mg je kan beza. Tapi nak jadi cerita,tahun ni je dah ada 3 produk asyik restock. Mula-mula Esp, kemudian Mealshake dan Sekarang ni Ostematrix pula. Mealshake dah ada stok, dengar khabar Esp akan masuk tapi tak pasti bila dan Ostematrix pula langsung takde berita.

Jadi, korang yang mencari Ostematrix ni 1 Malaysia dah habis ye. Kalau ada pun memang rezeki koranglah. Ok, berbalik pada entry kali ni kak H nak cerita tentang ahli Shaklee. Macam mana nak jadi ahli?

Pendaftaran Secara Tunai

Dalam banyak bisness yang kak H pernah nak join, rasanya bisness Shaklee ni lah yang paling murah nak join. Nak tahu berapa? hanya Rm69 sahaja korang dah layak digelar SID (Shaklee Independent Distributor) siap dengan Id Shaklee lagi.




Bila dah ada Id yang sah, korang bolehlah buat belian secara online ataupun walk in ke branch atau Hq. Bagi pembelian secara online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit, korang boleh log in di lawan web Shaklee2u. Klik2 je senang then sampai depan rumah. Semua dihujung jari kan.


Jadi ahli melalui pembelian produk

Cara kedua untuk jadi ahli Shaklee ialah dengan membeli produk yang bernilai Rm699 ke atas dan free pos. Antara produk beserta keahlian ialah
  • Set detox lengkap

  • Set Tenaga Vivix

  • Set Amazing Golden

  • Set Penjagaan Kulit Nutriwhite

Tetapi sekiranya korang taknak beli set yang senaraikan, vitamin lain yang korang beli masih layak untuk mendapatkan keahlian secara percuma. Nak tahu macam mana? Boleh menghubungi saya ataupun boleh isi borang dibawah untuk kak H menghubungi anda semula.

Sebelum tu, layan dulu video ni untuk korang lebih faham konsep Shaklee ni macam mana?? Tiada istilah goyang kaki ye..






Namun, perkara penting untuk menjadi ahli Shaklee ialah dengan adanya Sponsor Id. Tanpa Sponsor Id, anda tidak dapat mendaftar. Sekiranya ingin mendaftar ahli di branch atau Hq berdekatan, anda boleh menggunakan id saya 926826 (Nur Hijratul Hajar) sebagai sponsor Id. Jika ingin saya daftarkan, boleh menghubungi saya melalui wasap di nombor 013-2109044.


Ok, setakat ni sahaja perkongsian kak H pada entry kali ni. In shaa Allah kita jumpa lagi pada entry akan datang. Banyak lagi fakta-fakta dan kebaikan produk Shaklee yang kak H akan kongsikan pada korang. Selamat Malam.

**These statement have not been evaluated by The Food and Drug Administration. These products are not intended to be diagnosed, treat, cure or prevent any disease.**

Baca Selanjutnya

Monday, 17 April 2017

Cara menguruskan Akaun Bisness dengan Betul

Betul ke cara kita urus akaun bisness selama ni? 


Bila bercakap tentang bisness, zaman sekarang ni memang ramai yang menceburi bidang bisness oleh sebab ekonomi negara yang semakin meningkat. Sama ada bisness secara online ataupun offline.

Ok, sebenarnya tak kisahlah korang buat bisness apa sekalipun.. Wajib tau rekod semua transaksi keluar masuk duit.. 5 akaun tu wajib ada.. Nak tahu apa dia? kak H akan kongsikan kejap lagi. 

Dengan adanya akaun ni, barulah korang tau berapa untung rugi bisness tu. Jangan main taram je nanti untung ke mana, rugi pun kemana. Sebab bisness ni melibatkan duit kan?? Jangan nanti, kita yang menyesal.. 


Macam mana caranya, ni kak H kongsikan..

1. Buat aliran tunai

Budak akaun mesti mahir bab ni. Bagi yang takde asas akaun, kita buat ala-ala penyata bank tu. Ada kolum duit masuk dan duit keluar.
Setiap kali customer bayar harga produk kita, catat jumlah yang masuk tu. Catatkan juga keuntungan kita hasil jualan tersebut.
Bila kita keluarkan duit untuk beli stok barang kita, catatkan jumlah yang keluar tu. Antara kos-kos lain yang boleh dicatatkan adalah kos penghantaran, kos marketing seperti beli flyer dan beli gifts jika ada.
Bila kita buat aliran tunai ni, barulah nampak pergerakan duit dalam bisnes kita. Barulah kita tahu kita untung atau rugi dalam bisnes yang kita usahakan tu. 🙂

2. Asingkan duit bisnes dengan duit peribadi

Kalau boleh, gunakan akaun yang berasingan untuk kedua-dua ni agar tak terguna duit bisnes. Bila kita tak asingkan duit, besar kemungkinan kita guna duit bisnes kita untuk berbelanja kerana kita fikir kita ada duit lebih.

Penting untuk kita asingkan juga duit hasil jualan kepada duit modal dan untung runcit. Untung runcit anda boleh ambil untuk keperluan anda atau masukkan dalam 6 tabung. Duit modal pula penting untuk kita buat beli stok.

Ros juga ada 2 purse untuk duit peribadi dan duit bisnes. Contohnya, kalau COD barang dan dapat cash, duit ini akan masuk purse bisnes.

3. Buat analisis setiap hujung bulan

Berdasarkan aliran tunai yang anda buat dari awal bulan lagi, anda boleh nampak berapa keuntungan yang anda dapat bulan tu. Untuk bulan seterusnya, anda dah boleh letak target keuntungan yang anda nak capai. Pastinya lebih tinggi daripada bulan sebelum ni kan.

Anda juga boleh rancang bagaimana nak kembangkan lagi bisnes anda dalam tempoh 6 bulan, 12 bulan, 24 bulan dan seterusnya.


Baca Selanjutnya

Sunday, 16 April 2017

Shaklee ni konsep goyang kaki ke macam MLM yang lain?


Kenapa Shaklee sangat berbeza dengan yang lain

Benda baik,kita kena kongsi dengan yang lain kan?? Jangan lah simpan sorang sorang.. Macam tu jugak ilmu..Apa yang kita dah tahu dan belajar,perlu kongsi dengan orang lain..Selagi mana ilmu yang kita curah tu digunapakai,selagi tu kita akan dapat pahala..

Siapa taknak pahala deknon.. Hakak pun nak pahala.. Kalau tengok gambar kat bawah tu, pahala ni pun macam konsep MLM jugak.. Sebab tu dalam bisness pun kita kena guna konsep yang sama..
Kalau upline dah berjaya,jangan lupa pada downline awak yang baru nak menapak tu.. Segala ilmu yang awak pernah gunakan dan apply dalam bisness, kongsi dengan anak anak bisness sama.. Tinggal anak anak bisness tu nak apply ke tidak..

Tapi dalam banyak banyak kelas untuk anak anak bisness, hakak paling suka kelas melalui online.. Maklumlah, hakak ni ada kekangan untuk buat kelas offline.. #makanakempat memang agak susah nak kemana mana dengan anak anak..

Apa yang upline ataupun master hakak kongsikan tentang tips marketing mahupun amalan rohani, benda tu jugak hakak akan kongsikan pada anak anak bisness.. Nak berjaya senang je, tiru apa yang orang berjaya dah buat!!

Kebiasaannya hakak akan coaching anak anak bisness ramai ramai melalui wasap atau telegram. Biasanya dalam pukul 10malam sebab ramai anak anak yang dah tido kan..Ha,masa tulah supermak ni semua nak cari strategi untuk tingkatkan sales.. Coaching secara offline tu ada tapi tunggu event besar baru jumpa ramai ramai.. Best kan??

Walaupun kami bersua melalui online sahaja,tapi ikatan ukhwah yang terjalin seperti dah lama kenal.. Kami berkongsi apa sahaja suka dan duka.. Bantu membantu antara satu sama lain.. Alhamdulillah sebab saya diperkenalkan dengan Sheklee..


Baca Selanjutnya